Një tru i shëndetshëm luan një rol të rëndësishëm në ruajtjen e shëndetit tonë të përgjithshëm. Kjo sepse truri është përgjegjës për ruajtjen e informacionit dhe kontrollin e të gjitha funksioneve trupore.

demenca


Ndonjëherë, shumica prej nesh mund të neglizhojnë shëndetin tonë mendor për mirëqenien fizike. Kur jemi të rinj, nuk i konsiderojmë gabimet e kujtesës të rrezikshme. Gjërat që harrojmë, për shembull vendin ku kemi lënë çelësat ose kur nuk jemi në gjendje të kujtomë se çfarë kemi në frigorifer, janë incidente të zakonshme që mund të ndodhin në çdo kohë. Ndërsa plakemi, të njëjtat episode kthehen në zakon të përditshëm. Shifrat në botë flasin për një rritje progresive të të moshuarve, që vuajnë nga demenca. “Një rast i ri i demencës regjistrohet çdo 4 sekonda në botë”, thonë statistikat. Demenca është një sëmundje e dëmshme, pasi ndikon në shëndetin mendor. Njerëzit fillojnë të harrojnë gjërat. Kjo harresë mund të shkaktojë më shumë dëme sesa mund të mendojmë dhe në këtë mënyrë përfundimisht kërkohet kujdes mjekësor. Bëhet frustruese për një person kur nuk mund të kujtojë diçka gjatë një bisede, ose ka vështirësi për të kujtuar gjëra të zakonshme, si punët e përditshme. Një problem i rëndësishëm është supozimi se funksioni i trurit përkeqësohet me moshën. Truri juaj mund të pësojë ndryshime me kalimin e moshës, por humbja e tepruar e kujtesës nuk është normale. Ju duhet të kontrolloheni te mjeku menjëherë, nëse ndjeni se aktiviteti juaj i trurit po përkeqësohet dhe ju ndodh të harroni më shpesh.

error

NA NDIQNI: